Wednesday, 25 December 2013

Boleh ke Kita(Orang Islam) Wish Merry Christmas..????

Assalamualaikum apa khabaree semua..??

First entry kali ni tiada kaitan yang masih hidup or yang sudah tiada..
dan x da niat nak mengata sesiapa pun dan x pula nak ditujukan kat 
siapa2 pun ok..

Khas untuk diri sendiri dan orang yang tahu kebenarannya..haha..:p

Mula2 kuza pun pelik..kebayakkan orang wish merry christmas..
dengan mudah je wish..Sebelum ni kuza pernah baca dalam fb,blog,
internet n mcm2..hukum wish krismas ni..tapi kuza ingat kuza yang 
silap baca ke or silap paham ke..sampai nak tegur or nak tanya
kenapa diaowang(orang islam) wish krismas pon kuza takut tau..
Takut pulak orang cakap kuza ni bajet bagus ke..pe2 ke..
so..soklan tu terpaksa kena cari jawapan sendiri.. -_-

Tadi pun tengah jalan2 kat Fb..ada terbaca la status 
cek mek manis ni..mengucapkan Merry Christmas..
cek mek ni manis je bertudung..n kuza pun tengok agama dia Islam..
n kuza yakin dia Islam melalui status2 dia sebelum ni..
so kuza pun hanta masej kat inbox dia..tanya boleh ke kita wish krismas 
 kat orang bukan Islam..? :)..(sambil buat buat senyum lagi tau)

Tengok2 hampehh xde jawapan..siap kena unfriend lagi tau :P..n status yang
dia wish pun dah dia delete..kuza pun pelik..salah soalan 
ke aku tanya..? susah ke...?nak kata aku tanya soalan spm x jugak..
Macam sengal bila cakap sorang2 pasal kisah  tu..-_-
so abaikankan terus mek manis tu..

Apa yang kuza tahu pasal ucapan krismas ni..

1) Boleh ke orang islam mengucakapkan Merry Chrismas kepada orang 
Kristian..?

Jawapan:
Hari Natal disambut sempena kelahiran Jesus sebagai anak Allah. Keyakinan ini amat bertentang dengan Islam sebab Allah tidak memiliki anak. Allah menegaskan: “Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan” [Surah al-Ikhlas, ayat 3] Apabila seorang muslim mengucapkan “Selamat Hari Natal”, bererti dia mengucapkan “Selamat menyambut kelahiran anak Allah”.

Cukup la sekadar kita ucapkan TAHNIAH SAHAJA jangan ucap 
merry Christmas atau selamat..(UAI)

2)Boleh ke pergi ke rumah orang yang buat jamuan sempena majlis 
perayaan krismas..?

Jawapan:
Harus...cuma jangan buat amalan2 berkait dengan agama mereka..(UAI)


Sumber:  
Kalau nak baca sepenuhnya sila klik atas ni ye.. ^_^

Alhamdulillah..yang baik datang dari Allah..yang buruk datang
dari diri kuza sendiri ok..

tatatutu








8 comments:

  1. Assalamualaikum kuza. ramai lg yg tak tau psl benda ni. ada juga yg sengaja tak ambil tahu psl ni. pdhal Allah pun dah kata, sesiapa yg mengikut/meniru sesuatu kaum maka dia pun trgolong dlm glongan itu. mknanya klau kita sambut, maka kita dah jd org 'kristian' tu. naudzibillah.

    ReplyDelete
  2. Betul tu. Jangan sebut. TAhun baru dalam kalendar pun sama. Sebab tahun baru Islam bukan pada 1 January. =)

    ReplyDelete
  3. Fuhh.. Dh berapa kali saya sebut "Merry Christmas" tuh.. Astaghfirullah.. Thanks for the info! ^^

    ReplyDelete
  4. sy pon baru tau pasal ni tahun ni.. tp naseb baik x pernah wish kat sesape sblm ni, haha~~

    ReplyDelete
  5. PrincessAyuni :A.ah ramai lagi x blm tahu psl ni..harp diaowng cpt2 tahu kn.. :)

    Ahmad zaki : btul tu,tahun baru dalam islam bkan januarikan..tq sharing..:)


    Ana Myhusna : x pe dik..adk blm thu ag kan..skrang adik da tahu jgn wish ag ye.. :).cuma blh cakp tahniah je ye dik.. :)

    Pink Velvet :sma la kita..x pernah wish kat sesapan pn..haha Alhamdllah.. ^_^

    ReplyDelete
  6. Btol tu.Xleh wish,tp klu da terlepas xpe kan je la hehehe.istigfar je bbnyk ;)

    ReplyDelete
  7. Thanks for your sharing. Not all Muslim know about this thing. What people don't realize that when u're wishing MARRY CHRISTMAS u're
    AGREEING that Jesus Chris was born on the 25th of December and u're agreeing that he is begotten son of God... Na'uzubillah.

    ReplyDelete
  8. info yang baik ni awak.. :) tq..
    eh ye..jgn lupa singgan blog..syira tgk buat pencarian bloglist".. ade hadiah special jugaa :)

    ReplyDelete

 

Designed By Izza sakura