Tuesday, 31 December 2013

Tentang Perasaan

Assalamualaikum..


First, ni bukan entry nak berjiwang2 oke..

Ulang suara : bukan nak berjiwang2..bhaha..:P


Macam2 perasan tengah rasa sekarang..sedih,gembira,berdebar2,risau,
rasa mcm sesuatu tugas besar yang aku belum selesaikan.
tapi x tahu apa..? ..aku nak sedih tapi x de benda yang nak disedihkan..
sedih nak tinggalkan tahun 2013 tu memang xmungkin..sebab x pernah 
terfikir pun..hehe...aku berdebar2 and risau..xde banda aku nak 
risaukan..aku rasa aktiviti aku hari ni alhmdllh baik je..xde yang luar biasa
Nak dikatakan gembira..tapi apa aku nak gembirakan..?gambira sebab 
sambut tahun baru.Tahun baru da lama lepas...bukan hari ni..da berapa
bulan lepas..x kan baru rasa hari ni kot..ahakss..memang x la..


Bagi kuza,tiada bezanya antara tahun lepas dan tahun ini. Ia terus berjalan 
seperti biasa sehingga sampai detik ia berhenti dan Malaikat 
menjalankan perintahNya..
cuma teruskan berazam untuk jadi yg lebih baik...
walaupun x sempurna..In shaa Allah ^_^




2014 : Hai khuza!! :)


Aku : Ehh!! haii x perasan pulak...heheh


2013 : Khuza!! ermm,, selamat tinggal :(


Aku : Ehh..jangan lha sedih.. sepatutnya kami yang sedih sebab,, Allah kata :


“Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang
 yang beriman dan beramal soleh, serta mereka pula berpesan-pesan dengan 
kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar”. (Surah al-‘Asr 1-3).


Demikian Tuhan Pencipta masa memutuskan bahawa manusia yg hidup dlm
sistem masa ini akan kerugian. Apa yg dpt menyelamatkan kami adalh apabila
 kami penuhi ciri-ciri yg disebutkan; iman, amal soleh dan berpesan-pesan kpd
 kebenaran dan kesabaran.






Selamt tinggal 2013 :( Assalamualaikum..















Monday, 30 December 2013

Perjalanan Dalam Kehidupan

Assalamualaikum..






























Gugur bulu mata : Ada orang rindu.

Gugur daun di syurga : Ajal maut

sedang menunggu.

Seringkali kita lupa,

Seringkali kita alpa.
.
Perkara yang selalu kita luputkan

dari ingatan, tanpa sed
ar ia

sedang memerhati kita..setiap

masa..

Allahurabbi :')


Tata













Sunday, 29 December 2013

Kisah Broadband yang cepat Gileerr

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..^_^



Kalau x da broadband x dapat la nak connect internet kn nak online blog fb dan mcm2..dunia sekarang pakai hujung jari pun boleh..melainkan 
korang pakai wifi dan sewaktu dangan nya..kalau kuza pakai broadband
jer..sbb x de wifi..muhahaha..broadband pon pakai pakej student..x perlu
 bayar mahal tiap2 bulan...jimat dah kat situ..ahakss..
walaupun pakej student tapi servis dia laju gila tau x..jarang rasa 
tunggu loading lama2..

Best kan..tapi sekarang x cepat sbb da tukar broadband.. :(
sebb broadband yang cepat tu rosak..mana x rosak dah lebih 3 
tahun pakai..So sekarang kena redha pakai b.band baru..:P
walaupun x secepat mana tapi boleh la..kana connect 5 6 kali baru jadi..
sob...sob...
Pakai b.band baru ni kalau hujan je trus line slow..kalau b.band lama 
hujan kuat macam mana pun line mesti cepat je...
Tapi nak buat mcm mana kan...yang hidup pasti mati..huhu
Pe2 pon kita terpaksa berpisah..hukk selamat tinggal b.band ku :(

Sekarang pakai perkhidmatan b.band yang boleh jugak laju nya la..
asalkan dapat on9..hehehe

Kalau nak di cerita memang banyak kenangan manis kuza dengan b.band tu..
kalau nak di cerita memang berjela2 la entry ni..so x nak berjela2 biar la sampai disini sahaja...agagaga ^_^

Tata







Friday, 27 December 2013

khuza Fed Up..!!???

Assalamualaikum..

Sebenarnya benda yang pernah kuza Fed-up satu ketika dahulu 
adalah perkara tu yang paling kuza rindu sekarang..
Rindu nak bangun pagi2 siap2 pergi sekolah,rindu nak masuk kelas,
rindu balik nak rasa jantung bagai nak tercabut bila berhadapan soalan2 peperiksaan,paling2 dirindui nak pakai baju sekolah balik..:(
lagi2 sekarang ni musim nak masuk sekolahkan..so 
tengok adik2 pun da sibok2 beli barang sekolah diaowang.
Esok pulak adik lelaki kuza dah nak daftar sekolah masuk darjah 6..
Betul9 Jelesss sangat2...

Ingat lagi masa cikgu pernah cakap "zaman sekolah nilah yang 
korang akan rindu bila korang da tamat zaman sekolah nnti"
Dulu masa cikgu cakap macam ni xa rasa pe2 langsong pn..
sebab malas nak bangun pagi,mals nak pergi tuition mcm2..
tapi sekarang baru tersa kot..haha padan muka..:P

Rindu tau..lagi2 zaman jadi pengawas..opps uollss kuza 
jadi pengawas sekolah dulu tau... hahah :P biar perangai tah pe2 pun..
tapi dah kena bagi amanah jadi jalankan semampu boleh..:P
Bila jadi pengawas sekolah baju,kasut,tudung semua berbeza
dengan baju,tudung,kasut yang kuza pernah pakai tahun2 sebelum 
jadi pengawas..ahakss..dan yang paling best sekali pengawas boleh 
keluar 10 minit lebih awal time rehat sebelum pelajar2 biasa..x risau 
dah dulu kena berbaris panjang2 tunggu giliran nak beli 
makanan tau..hahah selalu terjadi bila mula2 masuk tingkatan 1 dulu..

Dulu takut tau nak masuk tingkatan 1..sebab takut kena buli dengan pelajar
senior selalu tengok drama2 dalam tv kan mcm tu ahakss..
Tingkatan 1 kuza takut nak guna pen sebb x pandai menulis pakai pen..bila cikgu cakap wajib guna pen..hahh mula la perasaan x tentu arah..
mcm sasau pon ada..mcm bangang je mase tu..
tapi mase tingkatan 1 jugak penah dilantik sebagai ketua kelas tau..
hahah..:P 

BEST9..kalau masa boleh berulang balik kan best.. -_-

(Throwback gambar tingkatan5)..Iklan gigi..muhaha
Budak pakai beg merah berjam tangan tu la aku..
di persilakan gelak berjemaah..wakakaka

Adik2 yang nak masuk sekolah tu..hargai la masa persekolahan korang
tau..^_^..

"Dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik 
bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu, dan (ingatlah), Allah jualah yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." 
 [2:216]


Tata 
Assalamualikum..






Wednesday, 25 December 2013

Boleh ke Kita(Orang Islam) Wish Merry Christmas..????

Assalamualaikum apa khabaree semua..??

First entry kali ni tiada kaitan yang masih hidup or yang sudah tiada..
dan x da niat nak mengata sesiapa pun dan x pula nak ditujukan kat 
siapa2 pun ok..

Khas untuk diri sendiri dan orang yang tahu kebenarannya..haha..:p

Mula2 kuza pun pelik..kebayakkan orang wish merry christmas..
dengan mudah je wish..Sebelum ni kuza pernah baca dalam fb,blog,
internet n mcm2..hukum wish krismas ni..tapi kuza ingat kuza yang 
silap baca ke or silap paham ke..sampai nak tegur or nak tanya
kenapa diaowang(orang islam) wish krismas pon kuza takut tau..
Takut pulak orang cakap kuza ni bajet bagus ke..pe2 ke..
so..soklan tu terpaksa kena cari jawapan sendiri.. -_-

Tadi pun tengah jalan2 kat Fb..ada terbaca la status 
cek mek manis ni..mengucapkan Merry Christmas..
cek mek ni manis je bertudung..n kuza pun tengok agama dia Islam..
n kuza yakin dia Islam melalui status2 dia sebelum ni..
so kuza pun hanta masej kat inbox dia..tanya boleh ke kita wish krismas 
 kat orang bukan Islam..? :)..(sambil buat buat senyum lagi tau)

Tengok2 hampehh xde jawapan..siap kena unfriend lagi tau :P..n status yang
dia wish pun dah dia delete..kuza pun pelik..salah soalan 
ke aku tanya..? susah ke...?nak kata aku tanya soalan spm x jugak..
Macam sengal bila cakap sorang2 pasal kisah  tu..-_-
so abaikankan terus mek manis tu..

Apa yang kuza tahu pasal ucapan krismas ni..

1) Boleh ke orang islam mengucakapkan Merry Chrismas kepada orang 
Kristian..?

Jawapan:
Hari Natal disambut sempena kelahiran Jesus sebagai anak Allah. Keyakinan ini amat bertentang dengan Islam sebab Allah tidak memiliki anak. Allah menegaskan: “Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan” [Surah al-Ikhlas, ayat 3] Apabila seorang muslim mengucapkan “Selamat Hari Natal”, bererti dia mengucapkan “Selamat menyambut kelahiran anak Allah”.

Cukup la sekadar kita ucapkan TAHNIAH SAHAJA jangan ucap 
merry Christmas atau selamat..(UAI)

2)Boleh ke pergi ke rumah orang yang buat jamuan sempena majlis 
perayaan krismas..?

Jawapan:
Harus...cuma jangan buat amalan2 berkait dengan agama mereka..(UAI)


Sumber:  
Kalau nak baca sepenuhnya sila klik atas ni ye.. ^_^

Alhamdulillah..yang baik datang dari Allah..yang buruk datang
dari diri kuza sendiri ok..

tatatutu








Monday, 23 December 2013

Hati Buta Sebab 10 Perkara

Assalamulaikum..



10 perkara menyebabkan hati kita buta ialah:


1) Kamu mengenal Allah s.w.t tetapi kamu tidak memunaukan hak NYA

2)Kamu mencintai Rasulullah s.a.w tetapi menolak SUNNAHNYA

3)Kamu membaca Aquran tetapi kamu tidak beramal dengannya

4)Kamu memakan nikmat Allah tetapi kamu  tidak mensyukuriNya

5)Kamu berkata syaitan itu musuh tetapi tidak menentangnya

6)Kmau berkata syurga itu benar tapi tidak beramal untuknya

7)Kamu berkata neraka itu benar tetapi tidak lari daripadanya

8)Kamu berkata mati itu benar tidak bersedia baginya 

9)Kamu bangun dari tidur dan menceritakan keaiban manusia tetapi
 kamu lupa keaiban sendiri

10) Kamu kebumikan mayat tetapi tidak mengambil iktibar daripada mereka..


insyaAllah semoga manfaat..^_^


tata













Sunday, 22 December 2013

HIJABZONE7

Assalamualikum..


Apa khabaree semua..?
harap sihat2 belake deh...^__^

Sekarang ni, memang ramai orang suka pakai tudung or shawl 
yang simplekan.
lagi2 kalau dari fabrik yang lebut dan x panas...simple2 pun nice
jugak tau:P..Haa hari ni nak share sikit kat mana korang boleh dapatkan shawl yang simple but nice ni...

Kat mana nak dapatkan?
boleh dapatkan di (FB)
FB HIJABZONE7
 INSTAGRAM  @hijabzone7
BLOG HIJABZONE7








Bagi kuza HIJABZONE7 mengeluar kan shawl yang:

  •  shawl yang simple dan cantik dan unik
  • Shawl yang labuh boleh menutupi bahagian dada
  • Boleh digayakan dengan pelbagai cara
  • Nampak selesa dan kemas je..
  • Sesuai dipakai dalam pelbagai majlis tau..seperti dinner,ke pejabat,kawin ke..dan mcm2
  • Banyak pilihan warna dan pilihan warna yang lembut.
  • Harga yang boleh dimiliki semua orang
  • Paling best nya Hijabzone7 menunjukan tutorial sekali tau...
  • Hiasan manik dan batu hiasan yang cantik dan kemas
  • Penggunaan yang simple tapi nampak menarik dan nampak cantik .




Photo: Assalamualaikum dearies... Kami dah siapkan tutorial memakai halfmoon shawl yang boleh membuatkan anda nampak stunning..
** Model using Halfmoon Shawl Candy Pearls - Dark Purple

So jangan hairan tau kalau shawl from hijabzone7 ni cepat sold out
macam goreng pisang panas..nak simple n bergaya cepat
boleh pergi kat FB,BLOG and INSTAGRAM diaorang tau..

okbaiii..^_^




peminat tegar shawl n tudung simple but nice..hehe
(tudung je yang nice tau..muhahaha)



Nak join GA by Hijabzone7 klik
 GA By Hijabzone7

Banyak hadiah yang menarik menanti kita..
jom join... ^_^






















Friday, 20 December 2013

Kreativiti



   Assalamualikum..


Perasan x kadang2 barang yang biasa2 je boleh jadi 
bahan luar biasa tau..tapi tu semua terpulang pada 
kreativiti  kita jugak nak design kan 
mcm mana...dan kalau nak tahu orang yang x kreatif pon boleh jadi
orang paling kreatif tau..dan kalau nak tahu jugak korang da kreatif sgt2
banyak idea boleh dapat duit tambahan tau..

tapi benda ni bergantung pada perasaan je..iaitu 
persaan rajin dan pemalas.. haha :P

x percaya..?? xpe..ok aku tunjuk bukti ye..hehe..

Jom2..


(Braid Cute Flip Flops)

ribbon flip flops
flip flop craft - braid cute flip flops

(Making Roses With Satin Ribbon and Beads..)

satin ribbon roses
bridal bouquet ideas-making roses with satin ribbon and beads


Ni yang paling aku suka tengok
(Breaded Lamp Shade)

easter ideas
beaded lamp shade-an amazing piece for your Easter decor


Sangat2 cantik...n bayak guna bahan2 terpakai kan..
dah la cantik jimat cos lagi..just touch up ckit2 je..
benda biasa pun boleh jadi luar biasa tau..hehehe
benda ni semua lebih kepada gegirl 
sebab kalau bab2
mencantikankan rumah mesti bab pada perempuan kan..
 haha..:P

sebenarnya banyak lagi best2 tau..korang boleh cepat2
tengok tutorial kat  SINI

tau..tau..tau..ok baii..










Tuesday, 17 December 2013

Jadi Confident pada diri


Assalamualikum..

Benda confident ni memang penting..
Aku pakai apa aku nak or apa yang aku suka..colour x sesuai dengan warna baju or seluar or tudung ke..
whateverr..
janji aku selesa oke..huhu

"ehh ko sekarang ni mana ada orang paki tudung ni..(bawal kosong)
sekarang orang pakai shawl,bawal bercorak n blaa blaa..."

yurpp aku tahu la aku just pakai bawal kosong RM 10 je kot..
x mcm korang kan mahai2..huhu :P
so..x kesah pon tu..janji aku selesa..
dan paling penting bagi aku jugak nampak kemas..hehe

aku pun pernah pakai shawl tapi jarang..tapi kalau aku nak pakai shawl pun aku nk yang simple n senang..

 pakai tudung mana buku yassin ko ..?

wahh ko x sayang mulut kan..
x semestinya aku nak bawak yassin nak kena tunjuk kat kau kan..tu riak
nama dia..
soalan pakai hotak la beb..hahaha

bagi aku apa yang aku pakai aku 
tudung x padan dengan baju la..tudung xiron la..baju lusuh,baju besar..
really don't care n no problem..

bila aku pakai aku rasa selesa n aku confident..aku fikir kalau kita pakai sesuatu tu(pakaian or tudung)kalau kita selesa or confident orang yang tengok kita pun selesa jugak tau..


 pagi2 dah terpacak kat klia haha :P

raya aidilfitri 2013..:)

 biar la orang nak cakap ketinggalan zaman ke..apa yang penting keselesaan...ahakss..
kalau ada pendapat masing2 taip entry korang
sendiri ye..bhahaha..

tatatututt

















Sunday, 15 December 2013

Salji Turun di Mesir..mungkin Merupakan Tanda Kecil Kiamat..?



 Assalamualikum

Banyak yang mengatakan di intagaram,twitter
dan banyak laman sosoial lain termasuk blog ni 
bahawa turunnya salji di bumi Mesir..




Macam x percaya tapi tu la kenyataan
siapa boleh mengunbah kehendakNya dan KekuasaanNya..







bayangkan korang mesir yang sebelum ni dikatakan beriklim panas
 tiba2 dihujani salji..subhanaallah..Allahu akbar!
 Salji tersebut turun pada hari Jumaat yang dikatan pertama kali
 sejak tahun 112..

Hadis Abu Hurairah: Tidak akan berlaku kiamat sehinggakan
tanah arab menjadi subur dan dialiri dengan sungai2.
Bila dah salji nanti ice akan cair..Bila
cair berlakunaya sungai..dan sungai itulah tanda kiamat

SUBHANALLAH..























Saturday, 14 December 2013

Perubahan Angin Monsun kat Blog..

Asslamualaikum..

Sebenarnya aku pun x pernah dengar pasal perubahan angin monsun
 kat blog ne..sebab aku hemtam je tajuk dia..haha
mula2 aku nak tulis entry ni aku ingat nak letak tittle
perubahan peredaran musim...tp bagi aku mcm bebunga romatika sangat tajuk tu..
So...xboleh3..muhahahha

Perubahan angin monsun maksud aku kadang2 hidup ni kalau happy tu..happy sangat..sampai x ingat dunia..aku la tu..tapi kalau sedih menagis tu mata bengkak macam da kene gigit tebuan je..hahaha..
Haaahhh tu la aku maksud angin monsun tu..korang jangan ingat 
angin monsun kat negara luar je tau..

so kalau korang apa korang buat kalau angain monsun  sedih pedihh 
korang..? aku? kalau aku bukak lettop tengok 
gambar...haha..sebab aku suka bergambar
sampai adik aku pun da bosan
ambik gambar aku..hahahah..tapi bosan dia x boleh lama2 pn
sebab nanti xde orang nak taman main basikal petang2..
wakakaka..


Jom Cuci mata..


kemain cute lagi..:)



siapa ada kehilangan gigi..sila tuntut ye..agagaga

gambar yang last skli tu..haha :P



erkk..(xder motif..)owner blog...^_^

kbaiii...Assalamualikum..





Wednesday, 11 December 2013

Aku Pilih Kamu...

Assalamulaikum

Masa berlalu berlalu begitu pantas
sedar x sedar dunia ne da bayak berubah
dalam kehidupan ni terlalu bayak persoalan 
kenapa kita dilahirkan
dan untuk apa kita dilahirkan?
mungkin semua soalan ini x perlu nak jawab
(korang jawab sndiri la ye..ahakss. sebab jawapan mungkin ada 
kat diri kita sendiri ^__^)

Mesti korang pernah dengarkan kata2 kat atas
cita dah lama keluar panggung tu 14 november hari tu..hahah
tapi aku yang lambat sangat.....cepat lagi siput tau..muhahahah
sebab aku baru ada kesempatan tengok..
bayak jugaklah cerita romantik aku tengok..tapi tah la cerita ni bayak pengajarannya..bagi aku la..x tahu la bagi korang kan..sebab kita ada pendapat masing2kan..^__^


Sayang xda siapa yang boleh selami perasaan i kat u 
kerana ia terlalu dalam..
xda apa boleh mengubah perasaan ia pada u
xda apa yang boleh bawa u jauh dari haidup i..

Iskandar walaupan dah 5 tahun berkawan tapi x pernah 
pun jumpa orang tua Qeesya malah bawak kuar malam lagi..x gentle langsung..muahahah
kalau betul lelaki nak kat kita dia berani berhadapan dengan famlily kita
dulu bukan dengan kata2 je tau..


Setiap kegembiraan sy akan jadi milik awk
dan setiap kedukaan awk akan jadi milik sy...

Mohd Alif...aku percaya siapa perempuan xnak ciri2 suami mcm ni kan..
(termasuk aku :P ahakss)..bagi yang belum kawin je oke..
kadang2 jodoh pilihan orang tua ni adalah yang terbaik..
(org cakp la agagag)
lama mana kita berkawan tapi x semestinya apa yang tertulis sama yang kita harapkan...kan..:)

Sekarang susah dapat lelaki ciri2 mcm ni..yurpp ada lelaki mcm ni..bukan xda tau..mana la tahu bukan jodoh kita orang lain punya...wakakaka

intan ladyana as qesya

Qeesya atau Intan..Haa ni la perempuan senang menerima tapi susah 
nak lupa..lebih2 lagi dengan orang yang dia sayang..
mulut  cakap lain tp hati lain yang dirasa kan..chewahh ayat bebunga kau..
kalau korang x percaya korang tengok la mana2 perempuan kat sekeliling kita..:)

Hidup ni sekali je jangan putus asa tau..
dan bagi aku jangan lihat siapa menyampaikan
tapi lihat apa yang disampaikan(message)
^_____^



Ni lagu tema cerita ni..sedap jagak tau..
sekali dengar terus terpikat..muahaha...:P

Tata..^___^
 

Designed By Izza sakura